06 - 46 18 80 19 info@ismbusinesscenter.nl

Op 17 november jl. is de jaarlijkse “Vriendschapsprijs Nederland – Turkije” van Corendon Foundation aan de Nederlandse voetballer Dirk Kuijt, de Nederlands-Turkse theatermaker Celil Toksöz en de Nederlands-Turkse ondernemer Ismail Yildirim toegekend. Op een receptie in de Turkse Ambassade in Den Haag werd de award onder toeziend oog van sleutelfiguren, politici, bestuurders en ondernemers uitgereikt.

De winnaars waren enorm verheugd om de Vriendschapsprijs in ontvangst te nemen. Dirk Kuijt was via een live verbinding op een groot scherm aanwezig om zijn dank te betonen. Naast de Turkse ambassadeur Sadik Arslan was ook de Nederlandse ambassadeur Ron Keller uit Ankara erbij om de genodigden toe te spreken. Een selecte groep van 130 gasten was uitgenodigd.

WAAROM EEN VRIENDSCHAPSPRIJS?

Nederland en Turkije hebben sinds het begin van hun betrekkingen, 400 jaar geleden, altijd vriendschappelijke relaties met elkaar onderhouden. In het jaar 2012 is dit met de viering van 400 jaar betrekkingen nog een keer beklemtoond en naar een hoger niveau getild. Aan deze betrekkingen wordt uiteraard invulling gegeven door mensen. Met andere woorden: mensen maken betrekkingen.

Gezien het grote belang dat de Corendon Foundation hecht aan goede relaties tussen beiden landen en de onmiskenbare betekenis van de rol die individuen hierbij spelen, heeft de foundation besloten om de “Vriendschapsprijs Nederland – Turkije” in het leven te roepen. Op deze manier laat de foundation waardering blijken voor uitzonderlijke individuen wier inzet en betrokkenheid positieve bijdragen hebben geleverd aan de duurzame verbetering van de betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Dit jaar is de vriendschapsprijs in de categorieën Sport, Cultuur en Ondernemerschap toegekend.

De prijs bestaat uit magisch-realistische fotokunstwerken, samengesteld uit een serie foto’s van Amsterdam en Istanbul die in één op zichzelf staand weids panoramabeeld zijn verwerkt. De kunstwerken zijn ontwikkeld door de fotografen Geert Snoeijer en Ozden Karababa in het kader van Corendon Art voor het in februari 2015 te openen Corendon Vitality Hotel in Amsterdam.

DE WINNAARS

De winnaars Dirk Kuijt, Celil Toksöz en Ismail Yildirim zijn door hun bijzonder positieve bijdrage aan de Nederlands-Turkse relaties in het afgelopen jaar, gekozen door een gerenommeerde jury, bestaande uit Ben Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Atilay Uslu, founder Corendon Foundation, Lodewijk de Waal, voormalig FNV-voorzitter, Els Ottenhof, directeur van het Cobra Museum, Joost Peters, honorair consul-generaal van Turkije, en Ahmet Taskan, voorzitter van de Corendon Foundation.

Welke bijdrage hebben de winnaars precies geleverd aan Nederlands-Turkse relaties?

De sympathieke teamplayer Dirk Kuijt is absoluut een rolmodel zowel in Nederland als in Turkije, waar hij de komende 3 jaar voor Fenerbahçe speelt. De voetballer draag bij aan een sportief, verbroederend klimaat tussen Nederland en Turkije en werkt met zijn hartelijke persoonlijkheid mee aan een positieve beeldvorming over Turken in Nederland.

De Turks-Nederlandse regisseur  en theaterdocent Celil Toksöz maakt poëtisch en muzikaal theater, rijk aan humor en beelden. Zijn theaterstukken worden zowel in Nederland als in Turkije uitgevoerd. Hiermee levert hij een buitengewone bijdrage aan de wederzijdse toenadering tussen Nederland en Turkije op gebied van kunst en cultuur.

Ismail Yildirim is sinds ruim 30 jaar een van de succesvolste Turks-Nederlandse ondernemers in Nederland. Hij heeft zichzelf in Nederland opgewerkt van pompbediende, op 13 jarige leeftijd, tot vastgoedbaas. Begin jaren negentig introduceerde hij LPG in Turkije en tegenwoordig is Ismail eigenaar van ISM Business Center. Zijn steun en adviezen aan vele Nederlandse en Turkse bedrijven en de Nederlandse overheid dragen op een enorm positieve wijze bij aan de economische betrekkingen tussen Nederland en Turkije en dit maakt Ismail Yildirim een geweldig voorbeeld voor Nederlandse en Turkse ondernemers.

Kortom, alle drie de winnaars zijn uitzonderlijke individuen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de duurzame verbetering van de betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Naast waardering is de Vriendschapsprijs ook bedoeld als stimulans voor initiatieven en prestaties die een bijdrage aan de duurzame verbetering van Nederlands-Turkse relaties leveren.